BANII ÎN CUPLU. ULTIMA NOAPTE DE RĂZBOI, ÎNTÂIA NOAPTE DE PACE…FINANCIARĂ
Dragă, unde-s banii?
Banii în cuplu. Ultima noapte de război, întâia noapte de pace… financiară
“Dragă, unde-s banii?” este, probabil, una dintre cele mai frecvente expresii rostite în cuplurile din România, în gând, cu voce tare sau cu voce foarte tare! Cum au devenit banii principala cauza de stress, certuri și despărțire în cuplurile din România și nu numai? Motivul pentru care aproximativ 4 milioane(!!!) de români au plecat din țară în căutarea unor venituri mai mari. Familii despărțite, copii departe de părinți, soți care se văd o dată pe an… poate… Frustrări, îndoieli, vise abandonate, decizii financiare transformate în drame.
Toate acestea se întâmplă pentru că educația financiară lipsește cu desăvârșire. Am auzit cu toții cât de importanți sunt “cei 7 ani de-acasă”. Mi-aș dori să adăugăm în bagajul nostru de cunoștiințe și obiceiuri cele 7 reguli esențiale pentru banii în cuplu și nu numai:
- Bugetul Banilor și al Vieții
În 6 ani de zile am întâlnit mii de angajați la cursurile pe care le țin în companii. Doar 15-20% dintre ei au un buget personal / de cuplu. Restul se descurcă… Nu-i de mirare că, în România, aprox. 70% dintre oameni nu ajung cu banii de la un salariu la celălalt. Se întâmplă și la cei cu salarii de 2000 RON dar și la cei cu 2000 EURO, din păcate. Descărcați gratuit modelul de buget al Banilor și al Vieții de aici: www.adrian.asoltanie.com/gratuit. Durează 15 minute să-l completați și veți descoperi o mulțime de lucruri despre banii și viața voastră:
- Pe câte picioare financiare stați? Câte surse de venit aveți, cât de stabile și solide sunt în această perioadă, ce puteți face pentru a le consolida și înmulți?
- Câți bani vă intră în casă în 12 luni? S-ar putea să fiți surprinși ce sume v-au trecut prin mână anul trecut și cât de ușor au dispărut… Banii se calculează ÎNTOTDEAUNA pe 12 luni! Și cei care intră, și cei care ies.
- Cât valorează o zi productivă? Împărțiți venitul anual la 250 de zile lucrătoare și descoperiți cât ați câștigat de când vă treziți dimineața până mergeți la culcare. 100… 200… 300 RON? Se poate mai bine? De ce alții câștigă mai mult? Ce știu ei și ce fac?
- Împărțiți cheltuielile în VITALE și OPȚIONALE. Calculați-le pe 12 luni ca să identificați risipa și “țânțarii financiari” – acele cheltuieli mici și dese care vă storc de bani pe nebănuite.
- Transformați sumele în VIAȚĂ. Veți descoperi în buget dacă nu cumva munciți 2-3 luni doar pentru masa de prânz comandată la catering, 2-3 luni pentru mașina din parcare, 2-3 luni pentru vicii și risipă… Un pachet de țigări pe zi înseamnă 7300 RON pe an adică, pentru unii, Ianuarie și Februarie se transformă în fum. Atunci veți înțelege cum dispar banii… și viața.
- Vorbiți despre bani!
Majoritatea problemelor și dramelor financiare ar putea fi evitate dacă ați vorbi mai des și mai serios despre bani. Vorbiți despre bani înainte de căsătorie și faceți un buget comun măcar 6 luni înainte de mutarea împreună. Felul cum viitorul partener își câștigă și își cheltuie banii spune multe despre personalitatea, valorile, prioritățile, viciile, calitățile și defectele lui / ei.
Discutați sincer despre bani. Proactiv, nu doar când se termină, când contul sau plicul e gol. Atunci e deja prea târziu și discuția devine un șir de reproșuri și frustrări. Discutați despre bani ÎNAINTE! În ziua în care a intrat salariul, când încă puteți să decideți pe ce se vor cheltui. Spuneți-le voi banilor unde să se ducă, cât încă îi aveți, în loc să vă întrebați supărați la sfârșitul lunii: Dragă, unde-s banii? De aproape opt ani, eu și soția mea avem acest obicei foarte sănătos. De opt ani nu ne-am mai certat niciodată din cauza banilor. În prima zi din lună venim amândoi cu salariile acasă, stăm împreună 5-10 minute și îi împărțim pe categorii. Noi folosim un sistem cu 10 plicuri:
- Economii – 10-15%
- Cheltuieli vitale (mâncare, sănătate, igienă) – 20 – 25%
- Locuință (rată / chirie, utilități, reparații, impozite) – 20 – 25%
- Transport (abonament, leasing / rată, combustibil, parcare, spălat, reparații, asigurări…) – 3-5%
- Datorii mici (card de credit, credit nevoi personale, alte datorii…) – 0-5%
- Donații – 10%
- Cheltuieli diverse (haine, timp liber, vacanțe, evenimente, alte cumpărături…) – 20 – 25%
- Bani risipiți (vicii, loto & pariuri sportive, hobby-uri…) – 0-3%
- Plătiți-vă pe voi primii
Am făcut mult timp o greșeală pe care o facem cu toții. De îndată ce luăm salariul vrem repede să scăpăm de grija ratelor, a întreținerii, a facturilor la curent, gaze, internet, telefon… În fiecare lună promitem solemn că ceea ce ne rămâne la sfârșitul lunii să punem deoparte. Dar nu rămâne nimic. În fiecare lună se strică ceva, suntem invitați la vreo zi de naștere sau alt eveniment, găsim o ofertă specială… și banii se duc.
Soluția este simplă. În ziua de salariu întâi puneți ceva deoparte, ideal 10 – 15% din salariu și apoi faceți restul plăților. Începeți cu 100 RON sau 50 EURO. Obiceiul de a vă plăti pe voi primii înaintea celorlalți este esențial pentru sigurantă și prosperitate. Automatizați procesul – stabiliți un transfer bancar automat lunar din contul de salariu într-un cont separate de economii sau într-o investiție într-un fond mutual la banca cu care lucrați. Cumpărați 100 EURO. Psihologic, românilor le vine foarte greu să schimbe valute în lei pentru cumpărături de impuls, deci economiile tale vor fi protejate de tine, de inflația națională, de cursul de schimb valutar…
- Gestionați banii împreună
Recomand insistent ca banii să fie gestionați la comun în cuplu. Dacă unul dintre parteneri sau amândoi refuză, în spate sunt cauze mai profunde care pot distruge relația:
- Lipsa de încredere – nu aveți suficientă încredere unul în celălalt, fie vă temeți că partenerul o să cheltuiască banii aiurea sau n-o să vă lase să-I cheltuiți așa cum vă doriți.
- Lipsa de comunicare – n-aveți chef să discutați, să explicați, să faceți compromisuri cu ideile celuilalt. Sunteți convinși că discuțiile despre bani se termina mereu cu scandal și atunci mai bine fiecare cu ai lui. Am întâlnit destule cupluri în care partenerii nici măcar nu mai știu cât câștigă celălalt, dacă are economii sau datorii, dacă are investiții sau asigurare de viață. Această parte esențială a vieții împreună a devenit un mare mister.
- Lipsa de maturitate – țineți atât de mult la pasiunile, hobby-urile și viciile voastre încât, asemeni unui copil răsfățat, mai bine renunțați la lucruri importante pentru familie decât la jucăriile voastre. Pasiunea pentru gadgeturi, mașini și alte scule, poșete, pantofi și cosmetice e mai importantă decât relația voastră iar asta nu se termină bine.
- Infidelitatea financiară – lucru pe care l-am facut și eu și am văzut cât de periculos și dureros este când unul dintre parteneri ține banii separați pentru că acumulează datorii sau ia decizii financiare pe care nu vrea să le împărtășească cu celălalt. Ne ascundem pentru că știm că facem ceva greșit. Ei bine, bugetul comun ne-ar ajuta să evităm astfel de capcane până nu e prea târziu.
În același timp, banii gestionați împreună oferă avantaje importante:
- Încredere și transparență – ambii parteneri știu ce bani intră, pe ce se duc, totul e clar, fără secrete și ascunzișuri.
- Atingeți obiective mai importante decât atunci când e fiecare cu banii lui. Fie că e vorba de o achiziție imobiliară, de investiții pentru viitorul vostru și al copiilor, de achitarea anticipată a creditului că să nu plătiți locuința de două ori… banii împreună fac treaba mai bună!
- Decizii mai achilibrate – doua minți pot lua decizii mai înțelepte și împreună vedeți oportunitățile și pericolele mai clar.
- Sudează relația – toate discuțiile, planurile, visele, succesele, chiar și eșecurile în cuplu sudează relația, vă apropie și vă motivează.
- Exemplu bun pentru copii – cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru copiii voștri este să le arătați doi părinți maturi care discută deschis, calm și responsabil despre banii, obiectivele, ideile și prioritățile familiei lor.
- Banii mei și banii tăi
Fiecare persoană are nevoie și de o doză de independență – o nevoie umană importantă. Pentru asta vă recomand ceea ce la mine în familiei se numește: plicul meu și plicul tău. Două plicuri cu mici sume de bani pe care fiecare partener îi poate cheltui așa cum dorește, fără să dea socoteală celuilalt. Vă asigur că vor dispărea 90% din reproșurile financiare inutile.
- Banii nu-s la fel
Un prag important în gestionarea banilor este momentul când conștientizați că banii nu sunt la fel. Luați patru bancnote de 100 RON și priviți-le cu atenție. Ați putea spune că au aceeași valoare. Hai să ne uităm împreună mai atent:
- Prima bancnotă este pentru plata curentului sau a ratei la banca – o cheltuială esențiala cu consecințe majore. Ați transformat 100 RON în confort și siguranță.
- A doua bancnotă este pentru încă o ieșire la bere cu prietenii. Ați trimis 100 RON la toaletă în o oră.
- A treia bancnotă este pentru o plata anticipată la creditul ipotecar, plată ce vă scade dobânda cu încă 300 de RON. Ați transformat 100 RON în 400 RON (găsiti explicația video aici: https://youtu.be/arVfBahHsHM)
- A patra bancnotă este pentru doua cărți sau un curs care vă învață o abilitate noua de aplicat la serviciu. În felul acesta puteți câștiga 100 RON în plus la salariu. În fiecare lună… pentru următorii 20 – 30 de ani. Ați transformat 100 RON în 20.000 RON.
Banii nu sunt la fel. Odată ce înțelegeți asta îi veți privi și îi veți gestiona altfel.
- Visați și construiți împreună
Fără obiective, oamenii nu comunică, nu se organizează, nu planifică, nu economisesc, nu investesc, nu cresc… Visele atrag idei. Ideile atrag planuri. Planurile atrag acțiuni și acțiunile creează rezultate. Banii în cuplu sunt cărămizile cu care puteți construi împreună o casă, un viitor mai bun pentru voi și copiii voștri, experiențe frumoase, libertate, confort, siguranță. Ei bine, acestea sunt principalele nevoi umane.
Dacă nu ai o destinatie, nici o aplicație GPS sau hartă nu te poate ajuta și nimeni nu te poate îndruma, nu știi dacă ești pe drumul cel bun sau te-ai rătăcit.
Cartea Dragă, unde-s banii? apărută la Curtea Veche îți oferă harta acestei călătorii, acele lecții despre viață și bani pe care ți-ai fi dorit să le cunoști mai demult, un ghid către echilibru și prosperitate.