|  Educatie financiara   |  BANII ÎN CUPLU. DE LA ”DA” LA ”DA’ CREDEAM CĂ….

BANII ÎN CUPLU. DE LA ”DA” LA ”DA’ CREDEAM CĂ….

Banii în cuplu. De la “DA!” la “DA’ credeam că…”

Înainte de “DA”.

E frumos, înalt, brunet, cu barba lumberjack, galant și funny! Ce mai, e jumătatea ta, bărbatul visurilor, mesajul Universului la rugămințile tale sau răspunsul divin la rugăciunile tale. Cireașa de pe tort (opțională), are și “servici”.

Nu-i vorba că și lui i-a pus Dumnezeu mâna în cap. Frumoasă și dezinvoltă, cochetă dar responsabilă, complexă în simplitatea ei… Ce mai, Raiul a trimis unul dintre îngerii săi pasionați de zumba și mandale să-i lumineze viața.

Adevarul e ca ambii aveți calități și defecte ca orice om. Sunteți însă prea ocupați să vă acoperiți propriile defecte și prea îndrăgostiți ca să le vedeți pe a le partenerului.

La cursurile de educație financiară pe care le țin în companii tinerilor angajați le spun mereu: orice om poate să mănânce cu furculița și cuțitul 6 luni când e nevoie. Orice bărbat coboară colacul de la toaletă când e îndrăgostit și orice femeie face omletă dimineața când are fluturi în stomac. Ne spălăm pe dinți, punem șosetele alea bune, oleacă de parfum… Cu alte cuvinte, voi doi nu sunteți în toate mințile! Și asta e OK. Tocmai de aceea e atât de frumoasă îndrăgosteala, în culorile ei vii, de curcubeu.

Acuma pe bune!

După ce-ați mâncat spaghete împreună ca-n Doamna și Vagabondul și ați băut șampanie cu mâinile încrucișate e timpul să vorbim puțin serios. Asta, desigur, dacă vrei ca aceste senzații plăcute să dureze mai mult de-o vară și să devină o relație împlinită și fericită pentru zeci de ani de acum încolo.

Sunt căsătorit de 15 ani și pot să-ți spun că 2 sunt expresiile care pot distruge o relație:

Nu mai ești ca la început…” – ha-ha, ce surpriză!!! Păi nimeni nu mai e ca la început pentru că la început nu era el / ea, Daah!

Dar credeam că…” – cred și eu, din moment ce nu ați vorbit niciodată lucruri mai serioase, v-ați privit umed în ochi și ați sperat că viața împreună e o cafea la Starbucks și un film la mall.

Soluția ar fi să înlocuim “credeam” și “speram” cu “știam” și “am stabilit”. Pentru asta, recomand călduros viitorilor purtători de rochie albă și frac ca înainte să dea avans la locația de nuntă să discute serios patru subiecte: socrii, copiii, religia și BANII. Sunt aspecte profunde ale vieții și personalității partenerului pe care ulterior nu vei putea să le schimbi. Așa încât e mai bine să știi de la început în ce te bagi ca să nu ajungi la “Credeam că…” și “Nu mai ești ca la început…”

Show me the money!!!

Acesta e subiectul pe care partenerii trebuie să-l abordeze serios atunci când planurile comune devin serioase. Certurile și problemele financiare sunt principala cauză de stress și divorț în România. În ziua de astazi, oficial, peste 33% dintre căsătorii sfârșesc în divorț. După părerea mea cred că procentul sare de 40% dacă iei în calcul sutele de mii de cupluri separate cu lunile, unde partenerii sunt plecați la muncă în alte țări să câștige bani mai mulți. Cu greu se poate numi căsătorie o întâlnire de 2 săptămâni o dată pe an de Crăciun sau în vacanța de vară.

Insist, așadar, ca din momentul în care vă faceți planurile de nuntă să începeți să alcătuiți un buget comun. Chiar dacă nu țineți încă banii la gramadă, puneți pe hârtie, cu sinceritate, atât veniturile cât și cheltuielile fiecăruia și urmăriți-le lună de lună. E un mic antrenament pentru un maraton de câțiva zeci de ani. Puteți descărca formularul de buget gratuit de aici: www.adrian.asoltanie.com/gratuit.

O radiografie perfectă

Americanii au o vorbă: “Follow the money!” adică “Urmărește firul banilor!” Felul cum își gestionează o persoană banii spune multe despre personalitatea ei. Pentru că tindem să cheltuim pe lucrurile care ne interesează și ne fac plăcere, bugetul unei persoane este o radiografie foarte fidelă. În plus, s-ar putea să descoperi lucruri foarte interesante despre obiceiurile, valorile și principiile partenerului.

N-ai vrea să descoperi prea târziu că “Iubi” este dator vândut sau că este client fidel al caselor de pariuri sportive sau amanet. Și cu siguranță te-ar ajuta să știi dacă “Puiuț” sparge pe țoale tot salariul în primele 3 zile ale lunii. Calculați atât veniturile cât și cheltuielile pe 12 luni si iată câteva lucruri pe care le-ai putea descoperi cu puțină atenție:

 

 • Atitudinea față de muncă – lipsa de responsabilitate, faptul că nu poate ține un job mai mult de câteva luni, venituri fluctuante sau inconsistente, înclinația spre scheme și combinații sau bani câștigați usor…
 • Obiceiuri de consum – shopping impulsiv, obiceiuri cotidiene precum masa de prânz în oraș, cafeaua de dimineață…
 • Posibile datorii – pentru ce le-a făcut și care e planul / atitudinea față de împrumuturi. E susținut financiar de părinți deși câștigă destul de bine?
 • Obiceiuri de economisire – nu pune nimic deoparte sau, dimpotrivă, e “chitros” și nu cheltuie nimic.
 • Pasiuni și hobby-uri – colecții de ceasuri, gadget-uri, poșete, pantofi, haine și accesorii, produse cosmetice, tunning auto, arts & crafts, sporturi…
 • Vicii – fumat, alcool, pariuri sportive…

Toate acestea necesită finanțări consistente și vei descoperi asta în bugetul partenerului. Urmărind “firul” banilor vei afla, așadar, ce interesează cu adevărat pe cel / cea cu care visezi să îmbătrânești fericit.

Dincolo de faptul că este cel mai important instrument de organizare a banilor, un buget comun este un excelent exercițiu de comunicare. Știu că discuțiile despre bani pot fi motiv de scandal și frustrari însă, crede-mă, e mult mai bine să le aveți în jurul unui buget decât să le acumulați și să explodați iremediabil la un moment dat.

Ține minte, relația unei persoane cu banii săi oferă o imagine fidelă a personalitații acelei persoane. Atunci când sunt ofer consultații individuale sau de cuplu, primul lucru pe care îl cer clientului este bugetul personal / de familie. Asemeni unei radiografii, tabelul îmi spune foarte multe despre obiceiurile, obiectivele, valorile și convingerile personale.

Banii nu sunt boala ci simptomul

Dacă partenerul nu dorește să gestionați banii la comun e cazul să-ți pui niste întrebări. Faptul că partenerii vor să-și țină banii separat este deja un început de fisură în relația lor. Banii sunt un simptom, rareori o boală. Iată ce se poate ascunde în spatele abordării “fiecare cu banii lui”:

 • lipsa de încredere – partenerii nu au destulă încredere unul în celălalt, se tem să nu fie înșelați, să se profite de pe urma lor sau să fie limitați în dorințele lor.
 • lipsa de comunicare – n-au chef de discuții, să explice sau să susțina o idee, n-au argumente raționale pentru deciziile lor
 • lipsa de maturitate – atitudinea de prinț / prințesă care are obiceiuri sau pretenții la care nu vrea să renunțe. Abordarea “cui nu-i place… asta e” nu e cea mai solidă fundație pe care să construiești pe termen lung.
 • infidelitatea financiară – încercarea de ascundere a unor datorii sau greșeli financiare din trecut, acoperirea unor vicii sau cheltuieli nesănătoase. Toate aceste vor ieși la un moment dat la iveală și consecințele pot fi dramatice.
 • aroganța financiară – atitudinea de superioritate a partenerului care câștiga mai mult de genul: “cine ești tu să-ți dau socoteală? Banii mei, treaba mea…”

După cum vezi, am vorbit despre încredere, comunicare, maturitate, infidelitate și aroganță nu despre bani. Abordat timpuriu și cu seriozitate, bugetul comun te poate feri de gustul amar al lui “credeam că…”. În toate cazurile delicate cu care mă întâlnesc la cursuri sunt amestecate de-a valma datorii, copii, socri și ale complicații legale. Semințele problemei erau însă plantate cu mult înainte și parteneri le-ar fi putut identifica și elimina mult mai devreme.

Asemeni unei pagini de Facebook, educația noastră financiară este un șir de poze cu pisici, cocktail-uri și plaje însorite. Ce mai, stăm bine. Pe ultimul loc în Europa și pe locul 128 din lume la înțelegerea principiilor banilor și vieții.

Educația financiară e despre viată, nu despre bani.

 

a

Everlead Theme.

457 BigBlue Street, NY 10013
(315) 5512-2579
everlead@mikado.com

  User registration

  Reset Password