|  Uncategorized   |  PUNE BANII SĂ MUNCEASCĂ PENTRU TINE!

PUNE BANII SĂ MUNCEASCĂ PENTRU TINE!

 

 

Mă bucur de fiecare dată când întâlnesc persoane care doresc să ajungă investitori. După ani de zile de investiții neinspirate combinate cu diverse țepe și tunuri, e nevoie de curaj și educație pentru a reda românilor încrederea în a-și trimite banii in investitii.

De ce să investești? Pentru a avea libertate și opțiuni. Pentru că trăim din ce în ce mai mult și n-ai vrea să muncești până la 70 de ani. Pentru a-ți pune banii să muncească în locul tău. Pentru a-ți putea sprijini copiii mai tarziu…

Primul pas este schimbarea de mentalitate și trecerea de la poziția de cumpărător și consumator (de gaze, curent, benzină, produse și servicii…) la cea de producator și vânzător (de gaze, curent, benzină, produse și servicii…). Trecerea de partea profitabilă a “ghișeului” este cea mai importantă decizie pentru prosperitatea financiară. E imposibil să evoluezi când ești tot timpul cel care plătește și niciodată cel care încasează. Fie că vorbim de un apartament pe care îl închiriezi sau de investiții pe bursă sau alte afaceri, secretul e să fii cel care este plătit.

Așadar e timpul să trecem dincolo de dobânzile minuscule la depozite (aprox. 0,3 – 2% / an) și să ne uităm spre alte oportunități. Ca investitor ai 2 obiective: să nu pierzi banii investiți și să obții profituri frumoase. Provocarea este să înțelegem în ce, cum și când să investim astfel încât speranța să nu se transforme în dezamagire. Investițiile sunt guvernate de legi simple și încălcarea lor este taxată deseori scump și dureros. Iată câteva pe care trebuie să le urmezi cu grijă.

Înainte de a începe să investești, important este să-ți cunoști profilul de investitor, pe care poți să îl descarci din secțiunea Gratuit a site-ului: https://adrian.asoltanie.com/gratuit/.

 1. NU TE GRĂBI! Investește doar după ce ai asigurate FONDUL DE URGENȚĂ, cash, 1000 – 2000 RON (pentru micile urgențe: defecțiuni casnice sau auto, mici probleme de sănetate…) și FONDUL DE SIGURANȚĂ de 3-6 luni de cheltuieli vitale (pentru marile probleme: pierdere job, divorț, decesul partenerului, probleme grave de sănătate). Aceste 2 fonduri te vor feri să vinzi investițiile în cele mai nefericite momente, de obicei în pierdere. De multe ori am întâlnit cazuri oameni la necaz sau cupluri în divorț care ajung să vândă în grabă și prea ieftin proprietățile comune doar pentru că nu au niciun fel de economii care să le permită să aștepte oferte mai bune.
 2. Investește doar banii pe care îți permiți să-i pierzi fără să-ți distrugi viața. Asta înseamnă că nu investim bani împrumutați de la prieteni, rude sau banci. Toate investițiile fluctuează și implica o doza de risc. Investitorii au o vorba: “profiturile sunt probabile, datoriile sunt sigure.” De multe ori pierderile din investiții sunt cauzate de vânzarea prematură din nevoia de a returna banii împrumutați. Când investești banii personali, de care te poti lipsi pe termen lung, te asiguri că vei vinde când dorești și când e mai profitabil pentru tine, nu când te obligă factori externi. Tot aici intră și banii de care estimezi că vei avea nevoie în următorii 3-5 ani, ex. avansul la casă, bani pentru nunta sau facultatea copiilor… Ar fi mare păcat să rămâi fără aceste economii importante din cauza unor căderi temporare ale bursei, imobiliarelor sau a altor afaceri.
 3. Investește doar în active pe care le cunoști și înțelegi foarte bine sau le controlezi. Asta înseamnă educație și evitarea tentațiilor de care auzi vorbindu-se la birou sau în taxi. Dacă îți plac imobiliarele caută cursuri și cărți și sfaturi de la oameni mai experimentați, urmărește anunțurile, mergi la zeci de vizionări chiar dacă nu cumperi, vei câștiga experiență. Dacă te tentează bursa, sunt cursuri de investiții, conturi demo și o multime de cărți. Ai auzit de Bitcoin, crypto si blockchain, dar știi ce sunt de fapt, de ce cresc și scad și de ce le cumpără oamenii? Știi ce riscuri presupun? Dacă vrei să investești într-o afacere, asigură-te că e un domeniu la care te pricepi. Întâlnesc des persoane care pierd în afaceri pentru ca au intrat în domenii pe care nu le cunoșteau deloc dar păreau foarte promițătoare. Nu e nici o surpriză când un medic eșuează în agricultură sau un IT-st pierde bani devenind dezvoltator imobiliar.
 4. DIVERSIFICAREA – cea mai bună protecție împotriva pierderii banilor. Bursa este cea mai bună soluție de a investi sume mici și totuși a fi diversificat atât pe domenii de activitate, pe grade de risc dar și geografic. Poți găsi chiar la banca cu care lucrezi fonduri mutuale care includ active mai stabile (obligațiuni) sau mai riscante (acțiuni), precum și companii din domenii diferite și din diverse țări. Un chestionar de profil de investitor este obligatoriu și îți va indica apetitul personal pentru risc și te va ajuta să-ți alcătuiești un portofoliu echilibrat care să ți se potrivească. Poti descarca si completa un profil de investitor aici: www.adrian.asoltanie.com/gratuit
 5. Investește constant și automatizeaza depunerile. Recomandarea mea este ca 10-15% din veniturile tale să meargă spre investiții. Pe cât posibil încearcă să automatizezi procesul astfel încât, în fiecare lună să intre o suma de bani în fondul de investiții. De fapt acesta e primul pas atunci când iei salariul. Aceștia sunt, cu adevarat, singurii bani pe care îi ai și care vor lucra pentru tine mai târziu. Restul sunt ai supermarketului, ai benzinăriei, ai companiilor de apă, gaze, curent și telefonie, ai cafenelei… Cu sume începând de la 100 RON / luna poți cumpăra unități de fond mutual la banca ta. În timp vei vedea cum se acumulează și cresc.
 6. DOBÂNDA COMPUSĂ – a 8-a minune a lumii. Banii tăi investiți corect au 2 calități magice: 1. lucrează pentru tine și noaptea și în weekend sau de Crăciun și Paște. Vei încasa chirie sau dividende chiar și când ești în concediu, investițiile tale sunt cel mai harnic angajat pe care îl poți avea. 2. Dobănda compusă – și anume acea dobândă care se aplică la dobândă, dacă lași investiția să crească suficient de mult timp. De exemplu, dacă investești în fiecare lună 30 de EURO (2 covrigi pe zi) intr-un fond mutual cu 8% dobândă anuală compusă (dobânda anuală medie a bursei pe termen lung este aprox. 10%), de la 25 pana la 65 de ani, la pensie vei avea aprox. 104.000 EUR din care tu ai depus personal doar 14.000 EURO. Aceasta e puterea dobânzii compuse dacă îi dai suficient timp să acționeze și un randament bun. E important să înțelegi că fiecare leu economisit și investit valorează de fapt de 5-6 ori mai mult pe termen lung. Ce parere ai acum de un pachet de țigări de 100 RON?
 7. Atenție la cele 3 păcate ale investitorilor: LACOMIA – goana după profituri cât mai mari, cât mai rapid, cu ignorarea riscurilor și investițiile făcute “din auzite”. Aici intră o mare parte a investorilor în Bitcoin și alte cripto monede sau pe Forex. FRICA – sentimentul care te blochează să începi să investești de teama pierderii sau te împinge să vinzi în cel mai prost moment. Aici intră cei care vând în criză, de frică sau cei care nu investesc niciodată având setarea mentală “dar daca mor mâine…”. Orice investiție fluctuează. Educația și experiența te ajută să treci mai ușor peste aceste perioade mai slabe pentru că înțelegi mecanismele care scad și cresc prețul unui activ. SPERANȚA – însoțește investițiile insuficient analizate, achizițiile făcute cu speranța că prețurile vor crește în continuare. Aici intră cei care cumpără terenuri extravilane în speranța că lângă ei va apărea un complex rezidențial care le va tripla prețul terenului. Investitorii profesioniști își calculează foarte bine mișcările și își asumă riscuri foarte mici, ei nu sunt investitori de “Doamne-Ajută!”. Warren Buffett spune un mare adevăr: “Cine nu-și poate controla emoțiile, nu-și poate controla banii.”
 8. Profitul se face la achiziție atunci cand e vorba de active ce necesita sume mari, cum ar fi imobiliarele. Cu alte cuvinte caută și așteaptă cel mai bun moment sau cea mai bună ofertă care să-ți aducă un apartament cu un discount de 20 – 25% sub prețul pieței. Asta înseamnă să ai răbdare, să nu te temi să renovezi o proprietate degradată.
 9. CUM IEȘI? Unul din primele lucruri pe care trebuie să-l analizezi la o investiție este ușurința de a ieși din ea fără a pierde mulți bani sau timp. De exemplu, imobiliarele sunt stabile, tentante, dar greu de lichidat în timp scurt fără un discount consistent. Fondurile mutuale pot fi lichidate în 72 de ore. O afacere este unul din cele mai greu activ de lichidat. Metalele prețioase se cumpără cu adaos mare și se vând cu discount mare dacă ești grăbit. O colecție de tablouri sau alte antichități este, de asemenea, greu de vândut dacă nu ești foarte experimentat și parte a unei comunități de colecționari care să-și dorească ceea ce ai tu de oferit. Deci când analizezi o viitoare investiție nu uita să iei în calcul și strategia de exit – cât de simplu sau complicat și costisitor e.
 10. FII DIFERIT ȘI INVESTEȘTE ACUM. Se spune că cel mai bun moment să investești era acum 7 ani. Următorul cel mai bun moment este azi. Începe cu o sumă oricât de mică. Investiția este un mușchi care trebuie exersat des ca să se dezvolte. Doar 5% dintre români economisesc activ pentru a investi și nu pentru canapele sau televizoare. Asta înseamnă că vei fi în elita populației, în grupul celor care își pun banii la muncă.

Mult succes și nu uita: “Educația financiară e despre viață, nu despre bani.”

a

Everlead Theme.

457 BigBlue Street, NY 10013
(315) 5512-2579
everlead@mikado.com

  User registration

  Reset Password