|  Educatie financiara   |  TU ȘTII CINE EȘTI?

TU ȘTII CINE EȘTI?

  • Jur că în fiecare lună încerc să mă organizez și totusi nu reușesc…
  • Ce rost are să dau banii pe tot felul de prostii?
  • Câți am, am. Când n-o să mai fie, asta e, văd eu ce fac…
  • Lumea ar fi un loc mai bun fără bani…

 

SAVER. SPENDER. AVOIDER. MONK.

Finanțele personale sunt strâns legate de personalitatea ta. În relația cu banii, te regăsești probabil în una din următoarele 4 categorii principale: SPENDER (mână-spartă), SAVER (strâns la pungă), AVOIDER (inocentul) sau MONK (călugărul) conform Olivia Mellan, Psiholog, autoarea cărții Money Harmony).

Orice încercare de organizare a banilor personali este inutilă dacă nu ține cont de tipul tău de personalitate. Comportamentul tău financiar este foarte bine ancorat în subconstient și se modifică destul de greu, de obicei în cazul unor influențe dramatice din mediul exterior (ex. persoanele care au trecut prin momente marcante: faliment, perioade de criză, război, sărăcie extremă, foamete…).

Încă de la vârste mici vei observa la copii înclinația către una sau alta din cele 4 tipologii. De exemplu copiii mei: Catinca, 11 ani, este foarte atentă cu bănuții personali, organizată și calculată. Fiecare achizitie e analizată atent. Catinca e un SAVER. În schimb Ilinca, 9 ani, este exact opusul. Generoasă până la risipă, fără nici o grijă și total pierdută când vine vorba de valoarea obiectelor sau banilor. Ilinca e un SPENDER cu tendințe inocente, specifice vârstei. Ambele sunt crescute la fel și aud aceleasi lucruri de la noi, părinții.

Fiecare tip de comportament are nevoie de alte unelte pentru a gestiona banii în mod responsabil pe termen lung. Iată cum poți să-ți dai seama cine ești în relația cu banii:

 

SPENDER

SPENDER (mână-spartă) – Prioritatea ta este distracția și plăcerea personală. Fiecare cumpărătură îți dă o doză de fericire similară momentelor de entuziasm din copilărie. Fiecare achiziție nouă secretă în organism dopamină și oxitocină, doi hormoni “ai fericirii”. Primul îți oferă energie, emoții și sentimente pozitive și este asociat cu ideea de recompensă: “pentru că merit!”. În plus, tinde să creeze dependență. Oxitocina este asociată cu relațiile sociale, apartenența la un grup, conectarea cu ceilalți, aprobarea și recunoașterea de către prieteni și familie.

Fiind o reacție chimică, această bucurie ține puțin și în scurt timp vei simți nevoia unei noi achiziții. Din cauza acestui roller-coaster îți vine greu să pui bani deoparte pentru obiective pe termen lung. E posibil să cheltuiești tot ce câștigi și deseori să intri în datorii.

Expresiile tale preferate: “Merit și eu…”, “De aia muncesc…”, “Trebuie să ne trăim viața…”, “Micile plăceri ale vieții…”, “Îmi trebuie, am nevoie…”

Sfaturi pentru tine, dragă SPENDER:

  1. Folosește CASH mai des. Plata cu cardul de debit duce la cheltuieli mai mari cu 18 – 22%. Cardul de credit te duce catre 30-35% în timp ce cash-ul e palpabil și mai usor de controlat
  2. Fă-ți un buget. Folosește plicurile sau orice alt sistem care să te ajute / oblige să pui deoparte 10 – 15% din venituri chiar în ziua de salariu.
  3. Mai limitează vizitele în mall și privitul la TV – pentru tine acestea sunt “declanșatoare” ale impulsului de cumpărare. Vei vedea o bluziță într-o reclamă sau în vitrină și în timp ce dopamina și oxitocina preiau controlul emoțiilor tale, vei căuta în minte argumente “raționale” pentru care “îți trebuie neapărat” obiectul respectiv.

 

SAVER

SAVER (strâns la pungă) – întorci pe toate părțile orice achiziție. Și de cele mai multe ori vei decide că nu merită. Gândești mereu pe termen lung. Hainele, cadourile sau micile plăceri culinare ți se par inutile și frivole. Ești foarte constient de toată munca depusă pentru banii pe care îi câștigi și astfel ei devin mult mai valoroși pentru tine. Apreciezi foarte mult senzația de siguranță și libertate pe care ți-o dă un cont de economii consistent. Pe de altă parte, lipsa banilor îți poate crea stări de neliniște sau chiar depresie.

Probabil că ai un buget sau măcar o situație clară a cheltuielilor personale – nici nu sunt atât de multe :-). Esti interesat de investiții pe termen lung cu focus principal mai degrabă pe siguranță decât pe profit. Ești dispus să renunți la elemente de confort din prezent pentru stabilitate și prosperitate în viitor. Rezistent la stimuli și tentații, ești capabil să traversezi un hipermarket dintr-un capăt în altul ajungând la casă doar cu produsele de pe lista ta de cumpărături, nimic altceva.

Expresiile tăle preferăte: “Bani albi pentru zile negre…”, “Cine știe ce ne așteaptă…”, “N-am nevoie, nu-mi trebuie…”

Sfaturi pentru tine, dragă SAVER:

  1. Fixează-ți în buget o sumă pentru distracții (5-10% din venituri) – în felul ăsta vei fi mai liniștit atunci când ieși cu prietenii într-o seară.
  2. Alocă o sumă lunară pentru donații (10%) – generozitatea este un mușchi care trebuie exersat periodic.
  3. Descoperă acele plăceri ale vieții (cititul, drumețiile) care te fac să te simți împlinit fără să-ți rupă portofelul. Scopul e echilibrul și eliminarea frustrărilor adunate pe termen lung

 

AVOIDER

AVOIDER (inocentul) – Îți plac banii dar pur și simplu nu vrei să ai de-a face cu administrarea lor. Urăști orice formă de buget și ideea de a citi un extras de cont ți se pare un chin. Nu vrei să știi nici câți bani mai ai, nici pe ce s-au dus, nici ce datorii ai. Tu ești cel care nu știe cât e rata la bancă, dobanda, scadența… În universul tău nu e loc pentru calcule și analize. Atitudinea ta aristocratică asupra banilor îți poate aduce surpriza unei vistierii goale.

Pentru că administrarea banilor e somniferul tău preferat, orice planuri de investiții sau achiziții pe termen lung sunt adormite de mult. Prea multe detalii, prea copleșitor. Pur și simplu nu vrei să știi. Carpe Diem.

Expresiile tale preferate: “Cât sunt, sunt…”, “Mai vedem atunci…”, “O să mă descurc…”, “Nu m-am gândit niciodată la asta…”

Sfaturi pentru tine, dragă AVOIDER:

  1. Fă-ți un buget – pare greu, dureros, epuizant, dar insist să-l faci. Măcar o dată la 5 ani. Ar fi contactul tău cu realitatea de care ai mare nevoie.
  2. Administrarea banilor nu e nici mercantilă, nici rușinoasă, nici copleșitoare. Dacă știi să aduni și să scazi, poți s-o faci.
  3. Educă-te. Citește. Discută cu alții.

 

MONK

MONK (călugărul) – Tu crezi că banii sunt murdari, sunt rădăcina tuturor relelor. Spiritul tău înalt nu poate să coboare în iadul celor care își gestionează conștient banii. Dacă ți se întâmplă să câștigi bine, te simți neliniștit și mai puțin pur. A economisi și a investi te-ar face și mai păcătos așa încât eviți aceste gânduri necurate. Îți spui inconstient că oamenii săraci sunt mai spirituali (fals) iar toți cei bogați sunt diabolici (2 x fals). În realitate e greu să fii generos când nu ai nimic.

Expresiile tale preferate: “Banii n-aduc fericirea…”, “Nu poți fi și bogat și fericit…”.

Sfaturi pentru tine, dragă MONK:

  1. Dacă misiunea ta este să-i ajuți pe alții, atunci ți-ar prinde bine niste resurse – deci prosperitatea ta este de fapt o binecuvantare.
  2. Banii sunt doar o formă de recunoaștere a valorii pe care o oferi semenilor tăi. Cunoștiințele, pasiunea, munca și energia ta sunt curate, deci…
  3. Nu-ți îngropa talanții / talentul. Ți-a fost dat spre înmulțire și creștere.

Indiferent de tipul de personalitate, tu ești esti punctul vital al educației tale financiare. Totul începe cu propria cunoaștere și se termină cu împlinirea în prosperitate și generozitate. Pentru că educația financiară e despre viață, nu despre bani!

Dacă dorești să îți îmbunătățești modul de abordare a finanțelor, accesează secțiunea ”CURSURI”, iar dacă ești interesat de produsele pe care le-am creat pentru o mai bună gestionare a bugetului personal, te invit să consulți secțiunea ”SHOP”.

a

Everlead Theme.

457 BigBlue Street, NY 10013
(315) 5512-2579
everlead@mikado.com

    User registration

    Reset Password