|  Educatie financiara   |  NU UDA BURUIENILE!

NU UDA BURUIENILE!

  • Când o să câștig mai mult o să economisesc!

Asta este, probabil, cea mai des întâlnită iluzie, după kilometrajul mașinilor second hand și promisiunile politicienilor români.

  • Nu cumva câștigi deja mai mult decât acum 3-5 ani? Cum ți-a ieșit planul ăsta până acum?
  • Până acum nu se pune, dar de-acum încolo…

Știu din proprie experiență și văd asta la sutele de oameni pe care îi cunosc la cursuri – cheltuielile au prostul obicei de a ține pasul sau de a depăși deseori creșterea veniturilor. O haină mai de firmă, o vacanță puțin mai departe decât Bulgaria, o mașină puțin mai germană, o canapea puțin mai lată, un telefon puțin mai smart și mai cool… Anturajul, marketing-ul agresiv, social media și dorința interioară de a ne simți mai bine ne trag în această spirală a consumului impulsiv.

 

NU CONTEAZA CÂT CÂȘTIGI. CI CÂT PĂSTREZI.

Până în 2009, indiferent cât câștigam, nu găseam niciodată 100 RON să-i pun deoparte. Mă luptasem 2 ani să achit un card de credit de 5000 RON în condițiile unui venit mai mult decât consistent. De 14 ani n-am mai pus mâna pe un card de credit. Pentru că am înțeles că dacă te joci cu șerpii poți fi mușcat.

 

SMULGE BURUIENILE.

Îți propun un principiu extrem de simplu: Nu mai uda buruienile! Un agricultor nu se apucă niciodată să ude și să dea îngrășământ legumelor până nu smulge buruienile. Pentru că a înțeles că buruienile cresc întotdeauna mai repede decât roșiile și castraveții. O mărire de salariu e ca o ploaie binecuvântată. Dar atunci când vine pe un teren plin de hobby-uri scumpe de obiceiuri și tabieturi prețioase, nu va face decât să alimenteze și mai mult risipa. Și nu vei mai recolta mare lucru.

Poți recunoaște cu ușurință aceste plante din propria gradină. Uită-te atent la dobânda cardului de credit sau la ratele împrumutului de nevoi personale. Vezi pachetul de țigări zilnic, berea de seară, latte-ul de la birou, pescuitul, pariurile sportive și alte hobby-uri, colecțiile faraonice de pantofi, poșete, ceasuri, cravate, scule și gadget-uri. Vezi cât de puțin folosești în realitate abonamentele TV cu sute de canale HD, aplicațiile mobile plătite, abonamentele la sală sau la diverse publicații, polițele de asigurări făcute de gura unui prieten, conturile și cardurile bancare împrastiate și comisioanele uitate… Orice achiziție reperată poate fi o gaură în cont sau portofel. Și te trezești că ai automatizat doar cheltuielile pe pilot automat și nu economiile.

 

MOARTEA PRIN 1000 DE TĂIETURI.

Înmulțește aceste mici cheltuieli cu 12 luni. Unele din ele vor căpăta proporții gigantice care te vor pune pe gânduri. Am o vecină care se plânge mereu de lipsa banilor dar fumează un pachet pe zi. În 12 luni asta înseamnă 6000 RON. La un salariu de 2000 RON i-am explicat că timp de 3 luni: Ianuarie, Februarie și Martie, în fiecare zi, s-a trezit la 6.00 și a muncit de la 8.00 până la 18.00 pentru fum. Abia de luna asta muncește pentru ea. Cu cei 6000 RON ar putea să călătorească, să descopere în fiecare an un alt loc exotic, să-și viziteze nepoții in UK, să-și achite creditele, să-și pregătească pensia, să fie mai liberă.

Se spune că majoritatea oamenilor cumpără lucruri de care nu au nevoie, cu bani pe care nu îi au, ca să impresioneze oameni pe care nici măcar nu îi cunosc.

 

GÂNDEȘTE PE TERMEN LUNG.

Când deschizi orizontul de la o zi la un an sau chiar 10 ani vezi lucrurile la adevarata valoare. Și buruienile se văd mai bine. Le smulgi cu grijă și te vei bucura cu adevărat de acea binemeritată mărirea de salariu. Pentru că educația financiară e despre viață, nu despre bani.

Dacă dorești să îți îmbunătățești modul de abordare a finanțelor, accesează secțiunea ”CURSURI”, iar dacă ești interesat de produsele pe care le-am creat pentru o mai bună gestionare a bugetului personal, te invit să consulți secțiunea ”SHOP”.

a

Everlead Theme.

457 BigBlue Street, NY 10013
(315) 5512-2579
everlead@mikado.com

    User registration

    Reset Password