Educație financiară pe înțelesul copiilor
Până în clasa a 12-a copilul tău va primi aprox. 1200 – 1500 ore de matematică. 0 ore de educație financiară – un subiect care îi e de folos în fiecare zi din restul vieții. Câți părinți cunoașteți care au divorțat din cauza teoremei lui Pitagora? (banii sunt principala cauză de ceartă și divorț). Câte mame sunt plecate la muncă în Spania și Italia din cauza funcțiilor și matricelor? (peste 3 milioane de români au emigrat în căutarea unor venituri mai mari). Câți oameni de afaceri s-au despărțit / au falimentat din cauza formulei volumului trunchiului de con? (problemele financiare sunt principala cauza de eșec în business).
Banii sunt ca sexul!
În cursurile mele din școli am întâlnit peste 1000 de copii de la 6 la 16 ani și pot să spun cu siguranță un lucru: banii sunt ca sexul. Copii sunt FOARTE interesați de subiect. Chiar și cei de clasa 1-a sunt în stare să stea atenți 2 ore fără pauză ca să afle cât mai multe informații. Când au o asemenea doza de curiozitate, ca și în cazul sexului, au 2 opțiuni: să afle principiile corecte de la părinți sau profesori (destul de rar din păcate) sau să le descopere din media, de pe internet, de la băieții de la bloc… Alegerea vă aparține însă veți constata repede că primele semințe plantate în mintea copilului sunt foarte greu de scos mai târziu.
Earn. Save. Spend. Give.
Am 2 fete de 9 și 11 ani și tot ce predau copiilor am practicat deja cu ele. Pentru că îmi doresc tare mult să învețe din greșelile mele. Educația e principalul lucru pe care vreau sa li-l transmit. Și consider extrem de important ca între 5 și 10 ani un copil să fi învățat și PRACTICAT 4 lucruri din care va deprinde o mulțime de calități:
Ce sunt și cum se fac banii?
- Cum se CÂȘTIGĂ banii. Puteți să-l implicați în diverse sarcini pentru care să-i plătiți un mic comision. Atenție, nu recomand să plătiți activități care sunt legate de propriul corp (ex. spălat pe dinți, mâncat un fruct…), propria educație (ex. note bune, citit, politețe…) sau spațiul personal (ex. făcut patul…). Acestea sunt acțiuni elementare ale oricărei persoane pentru binele personal. Puteți însă alege sarcini externe pentru care ar trebui să dedicați propriul timp sau să angajați pe cineva (ex. udat florile / gradina, hrănit & plimbat animal de companie, aspirat și șters praful în restul casei, spălat rufe, cumpărături, etc.) . Comisionul / sarcină trebuie să fie suficient de mare ca să fie motivant dar nu prea mare astfel încât copilul să piardă simțul realității. Copii mei primesc între 1 și 5 RON / sarcină realizată corect.
- Ce învață copilul? Responsabilitate, implicare, organizarea timpului, importanța lucrului bine făcut, seriozitate, creativitate, voință, respect de sine, încredere…
Amânarea recompensei e bună pentru copilul tău
- Cum se ECONOMISESC banii? Am creat și recomand un sistem simplu din 3 plicuri, borcane sau pușculițe. În primul plic copilul va pune 50% din banii câștigați sau primiți de la bunici, mătuși… Acești bani sunt pentru obiectivele importante: o bicicleta, un telefon, un skateboard… acele vise mari pe care le are orice copil. Veți fi surprinși câtă grijă va avea de obiectul pentru care a economisit luni de zile. Un obiect scump care vine din senin nu are aceeași semnificație.
- Ce învață copilul? Răbdare, cumpătare, alegere, focus, valoare, perseverență, libertate, maturitate, amânarea plăcerii imediate pentru un obiectiv mai mare…
Copilul descoperă că banii lui sunt valoroși
- Cum se CHELTUIESC banii. Al doilea plic este dedicat micilor cheltuieli din care copilul poate folosi la discreție pentru dulciuri, jucării, cărți, filme… În acest plic se pun 40% din banii câștigați / primiți. Veți fi uimiți cum se schimba comportamentul de achiziție al unui copil când este vorba de banii personali pe care i-a câștigat singur față de banii părinților.
- Ce învață copilul? Valoare, negociere, calitate, comparație, confort, dorință / nevoie…
Copil mic cu suflet mare
- Cum se DĂRUIESC banii. Al treilea plic în care copilul va pune 10% din bănuții câștigați / primiți este dedicat faptelor bune. Desigur, un copil poate oferi din hainele sau jucăriile lui. Dar vă provoc să urmăriți transformarea propriului copil care, din proprii bănuți cumpăra o ciocolată pe care o oferă unui copil sărman. Generozitatea e un mușchi care trebuie exersat de timpuriu și continuu pentru a se dezvolta.
- Ce învață copilul? Generozitate, altruism, compasiune, echilibru, realism, sacrificiu, recunoștință…
Copiii sunt diferiți. Acest sistem îl va ajuta pe cel prea chibzuit și strângător să pună ceva în plicurile de cheltuieli și donații. Și va educa și copilul cu spirit de artist că e imporant să pui ceva deoparte pentru mai târziu, pentru visele cele mari.
Copilul e cu ochii pe tine
Combinați valorile mentionate mai sus cu interesul mare al copilului pentru educație financiară și cred că rezultatul o să vă încânte. Desigur, totul trebuie făcut cu echilibru și măsură. Scopul este educația copilului, nu îmbogățirea lui. Va avea timp destul pentru asta. Și nu uitați că, în primul rand, copilul învață din comportamentul părinților și abia apoi din vorbele lor. (“More is caught than taught!”). Implicați-l în propria organizare financiară a familiei ca să înțeleagă universul real în care trăiește și faptul că resursele sunt limitate și trebuie folosite înțelept. În același timp provoacați-i creativitatea înlocuind expresia: “N-avem bani” care blochează mintea copilului cu expresia “Cum facem? De unde luăm?” care îi deschide imaginația spre găsirea de soluții.
Educația sexuală nu e despre sex. E despre sănătate, încredere, limite, responsabilitate, alegeri, maturitate,… În aceeași măsură, educația financiară nu e despre bani, e despre viață. Despre soțul sau soția, angajatul sau antreprenorul, părintele, vecinul sau liderul care vor deveni copiii noștri.
Dacă dorești să îți îmbunătățești modul de abordare a finanțelor, accesează secțiunea ”CURSURI”, iar dacă ești interesat de produsele pe care le-am creat pentru o mai bună gestionare a bugetului personal, te invit să consulți secțiunea ”SHOP”.