|  Educatie financiara   |  EDUCAȚIA FINANCIARĂ E DESPRE VIAȚĂ, NU DESPRE BANI.

EDUCAȚIA FINANCIARĂ E DESPRE VIAȚĂ, NU DESPRE BANI.

  • O salata și o apă plată sau o limonadă. Și soția la fel că lucrăm și mâncăm împreună. Vreo 50 – 60 RON cu totul.

Asta mi-a răspuns un prieten corporatist când l-am întrebat ce mănâncă zilnic la prânz. Aflase de seminariile mele de educație financiară și era curios despre ce e vorba.

  • Cam cât înseamnă pe an?
  • Cum adică pe an? Cât poate să fie, nu foarte mult, sunt doar 50-60 RON.
  • 14-15.000 de lei, i-am zis rar. Doar masa de prânz.

S-a uitat la mine surprins, cu ochii măriți. I-a scăpat un “WTF” oftat.  Mi se părea că-i trec prin fața ochilor toate vacanțele, mașinile, cadourile și experiențele pe care le mâncase până atunci. Bolul de rucola cu roșii cherry avea brusc un gust nou, foarte ciudat.

  • Cât ziceai că mai e salariul la tine?
  • Pe la 1000 EUR… Care-i faza?
  • Dragoș, faza e că IANUARIE, FEBRUARIE, MARTIE și APRILIE, în fiecare zi, de la 9 la 6 plus 2 ore pe drum până în Pipera și înapoi ai muncit pentru salată. 4 luni din fiecare an din viața ta. Dragul meu, educația financiară nu e despre bani, e despre viață.

 

LECȚII SIMPLE DIN GREȘELI SCUMPE

Asta am înțeles și eu după 7 ani de încercări și studiu. La mijlocul lui 2010, după 1 an și jumătate de criză economică adunasem datorii de peste 200.0000 EUR la bănci, prieteni, rude, cămătari, furnizori… Mă împrumutasem ca să susțin firma, cu convingerea sinceră că va trece repede criza, firma își va reveni și totul va fi OK. Soția știa doar de o parte din acest dezastru și momentul sincerității a fost dur. Îi sunt veșnic recunoscător că mi-a rămas alături și, următorii 5 ani, am muncit împreună să facem curațenie în viața și finanțele noastre.

Am hotărât atunci că primisem o lecție prea valoroasă ca să nu o dau mai departe. Zecile de cărți citite, cursurile și seminariile la care am fost și mai ales anii de experiență m-au învățat câteva lucruri importante:

 

ÎNȚELEGE CINE EȘTI

Când vine vorba de cheltuit banii, ești fie “saver” sau “spender”, cu diverse grade de intensitate, desigur. Un tip care înțelege cu adevărat că are probleme cu băutura stă departe de baruri. Un “spender” ar trebui să stea departe de mall-uri. Iar un “saver” înfocat are nevoie de un sistem simplu care să-l “împingă” să se și bucure de banii pe care îi câștigă. Ca de exemplu un fond de 5-10% pentru distracție. În perechile soț – soție, frați – surori vom regăsi aproape întotdeauna o pereche complementară “saver” – “spender”. Odată ce înțelegi cine ești, celălalt îți va deveni partener de echilibru și nu sursă constantă de certuri și frustrări. Le spun mereu cursanților mei că pentru o limonadă delicioasă e nevoie de zeamă de lămâie și de miere de albine.

 

ATENȚIE LA CHELTUIELI

Cea mai “ucigașă” creatură din lume nu e leul sau rechinul alb ci țânțarul. Micile cheltuieli de fiecare zi pe care le ignori te storc de resurse. Ca acel bol cu salată la fiecare prânz. Sau o țigară / oră. Sau latte-ul de fiecare dimineață.  Învață să gândești pe 1 an, pe 10 ani. Adună cu curaj și vei avea o altă perspectivă asupra lucrurilor.

 

FĂ-ȚI UN BUGET

Scrie pe hârtie, oricât de simplist, veniturile și cheltuielile lunare. Înmulțește cu 12 luni. Înmulțește cu 120 de luni. O să descoperi că muncești 4 luni pentru snitzelul cu cartofi de la prânz și încă 2 luni pentru fum. Mai pune 3-4 luni pentru rata la mașina în care stai blocat în trafic în Drumul Taberei și munca ta de un an s-a dus.  Nu e despre bani, e despre viață. Poti descărca de aici formularul de buget.

 

SCAPĂ DE DATORII

Nimic nu e mai frustrant decât să fii trezit în fiecare dimineață și trimis la muncă de rata la bancă, de firma de leasing, de cardul de credit… Să eviți cu jenă un nou telefon de la bancă. Un nou plic în cutia postală. “Cel care se împrumută devine sclavul celui de la care a împrumutat”. Am simțit asta din plin și vă garantez că nimic nu e mai dulce ca sentimentul de libertate de după. Fă o listă cu datoriile de la cea mai mică la cea mai mare și atacă-le cu “ură” în ordine crescătoare! Fiecare victorie o să fie o sărbătoare, îți promit.

 

PLĂTEȘTE-TE PE TINE PRIMUL.

Singurii bani care sunt cu adevărat ai tăi sunt cei pe care i-ai economisit în prima clipă când ai luat salariul. Eu cred că meriți măcar un 10%. Restul nu sunt ai tăi, de fapt – sunt ai firmei de gaze, de curent, de cablu, ai benzinăriei, ai băncii, ai supermarketului, ai statului… Nu vei putea economisi niciodată din “ce rămâne”. Pentru că, de obicei, nu mai rămâne nimic, ba dimpotrivă. Transferă automat 10-15% din salariu într-un cont de economii. Tu ești principalul tău furnizor. Plătește-te pe tine primul.

FĂ-ȚI UN FOND DE URGENȚE

Știu oameni cărora dacă li se strică toaster-ul trebuie să-și facă rată la bancă. Lucrurile se strică. Oamenii se îmbolnăvesc. Companiile se restructureaza. Viața se întâmplă. Un fond de urgență de 1000 – 2000 lei îți acoperă 95% din urgențele vieții. Pentru restul de 5%, marile drame, ai nevoie de o rezervă echivalentă cu veniturile pe 3-6 luni. Notă: o canapea nouă nu e o urgență. Nici city-break-ul last minute la Roma. Nici nunta verișoarei de la Buzău. Acestea se planifică din timp, cu maturitate și răbdare.

EDUCĂ-TE ȘI INVESTEȘTE

Majoritatea oamenilor promit să economisească și să investească atunci când o să câștige mai mult. Asta e ca și când aș învăța să conduc numai după ce o să-mi iau Ferrari. Să economisești și să investești înseamnă să vezi dincolo de ziua de azi. Așa cum să fii generos înseamnă să privești dincolo de tine însuți. Înseamnă să înțelegi că viața nu se termină maine, că nu vei putea să fii corporatist până la 70 de ani. Că nu trebuie să vezi toate capitalele Europei și Asiei până la 24 de ani. Viața e lungă și frumoasă și merită trăită. Toată!

Dacă dorești să îți îmbunătățești modul de abordare a finanțelor, accesează secțiunea ”CURSURI”, iar dacă ești interesat de produsele pe care le-am creat pentru o mai bună gestionare a bugetului personal, te invit să consulți secțiunea ”SHOP”.

a

Everlead Theme.

457 BigBlue Street, NY 10013
(315) 5512-2579
everlead@mikado.com

    User registration

    Reset Password