|  Educatie financiara   |  BUGETUL BANILOR ȘI AL VIEȚII

BUGETUL BANILOR ȘI AL VIEȚII

Viața e un film, nu o poză. E un maraton, nu un sprint. E o expediție lungă pentru care ți-ar prinde bine o hartă corectă. Care să-ți arate foarte clar unde te afli și să te ajute să găsești drumul spre destinația dorită. Îți spune unde îți sunt sursele de apă, hrană și adăpost (veniturile active și pasive), care îți sunt uneltele (economiile și investițiile) și mai ales unde sunt pericolele (datoriile și cheltuielile).

Vei descoperi cât din viața ta se consumă pe lucruri minore. Te ajută să faci curățenie și să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat pentru tine.

Te ajută să te organizezi, să înțelegi legile banilor, să construiești un viitor prosper și împlinit. Completat în cuplu, bugetul vă dă o nouă perspectivă asupra relației voastre și un alt nivel de comunicare, mai matur, mai sincer și mai echilibrat.

E posibil să afli adevăruri dureroase. Dar vei avea o imagine clară și reală a situației tale. Vei fi diferit de ceilalți care merg prin viață cu ochii închiși. Vei fi, vei avea și vei oferi mai mult.

WOW sau WTF?

Am constatat că mai puțin de 10% din cei care participă la seminariile mele, altminteri oameni preocupați de educația financiară, și-au făcut vreodată un buget personal. Momentul în care pui pe hârtie veniturile și cheltuielile este revelator. Este un exercițiu de sinceritate cu tine însuți și cu partenerul de viață. Prima dată este un moment AHA! Sau WOW! Sau WTF!?!?!

Te provoc să iei un creion și să completezi tabelul de mai jos. Am construit pentru tine nu doar un buget financiar lunar. Este un BUGET al VIEȚII TALE. Îți promit cel putin 3 momente AHA!

TU ȘTII CÂȚI BANI ÎȚI TREC PRIN MÂNĂ CU ADEVĂRAT?

Începem cu VENITURILE. Vei afla câți bani îți trec prin mâini într-o lună, dar mai importantant, într-un an! E o sumă interesantă, nu-i așa? Ce s-a intamplat cu ei? Pe unde s-au împrăștiat? Vei afla de asemeni cât produci într-o zi de muncă. Și mai ales dacă stai într-o singură sursă de venit, ca un scaun instabil cu un singur picior sau dacă ți-ai creat mai multe surse de venit (activ sau pasiv). Ce se întâmplă dacă nu poți lucra câteva luni? Vei fi OK? Ai de gând să muncești pentru un salariu până la 70 de ani? Crezi ca job-ul tău va mai exista măcar peste 10 ani?

PE CE NAIBA S-AU DUS?

Continuăm cu sinceritate cu CHELTUIELILE. Mai întâi banii pe care ți-i plătești ție, adică ECONOMIILE. Cât din ce câștigi dai celui mai important furnizor al tău: ȚIE? Pentru siguranța ta, pentru educația ta, pentru securitatea și liniștea ta pe termen lung? Cât OFERI altora mai nefericiți decât tine? Desigur, pot fi bani, timp, grijă, atenție, talent, obiecte… tu alegi, dar fii sincer.

Continuăm cu cheltuielile vitale (hrană, igienă, sănătate…), costurile locuinței și cheltuielile de transport. Câte luni din viața muncești doar pentru masa de prânz livrată la birou sau servită în oraș? Notează cu curaj și sinceritate cât te costă DE FAPT, într-un an, mașina în care stai blocat sute de ore pe an.

Rubrica de DIVERSE o să-ți aducă alte surprize. Ce să mai vorbim de rubrica BANI RISIPIȚI care o să-ți arate, probabil, că muncești 2-3 luni pe an doar pentru fum sau latte-ul de dimineață.

DATORIILE TE STORC DE ENERGIE ȘI RESURSE.

Nu uităm, desigur, rubrica DATORII. Majoritatea oamenilor au o mare reținere în a le pune pe hârtie. E dureros, Dar tu ești curajos și știu că poți. Privește-le cu atenție și cu URĂ! Mari sau mici, datoriile te storc de vlagă și de speranță. Îți căpușează veniturile ca niște țânțari enervanți. Sunt lecții din trecut care te ajută să vezi altfel viitorul. Ce-ai fi putut face cu toți banii care se duc ani de zile la bancă, leasing, IFN…? Experiențe? Obiecte? Liniște? Siguranță? Relaxare? Preia controlul!

Importanța unui lucru pentru tine este dată de volumul de viață pe care ești dispus să-l dai la schimb. Bugetul te ajuta să înțelegi dacă merită cu adevărat schimbul. Câți bani se duc în fiecare an? Dar în 10 ani? Câte zile, luni sau ani dai din VIAȚA TA?

Educația financiară e despre viață, nu despre bani!

Dacă dorești să îți îmbunătățești modul de abordare a finanțelor, accesează secțiunea ”CURSURI”, iar dacă ești interesat de produsele pe care le-am creat pentru o mai bună gestionare a bugetului personal, te invit să consulți secțiunea ”SHOP”.

a

Everlead Theme.

457 BigBlue Street, NY 10013
(315) 5512-2579
everlead@mikado.com

    User registration

    Reset Password