Banii sunt un sport în echipă
Banii sunt un sport de echipă
Când am început să înțeleg legile banilor mi-am dat seama că succesul sau eșecul financiar depinde de persoana pe care o vezi în oglindă dimineața când te speli pe dinți – TU! Așa se explică situațiile cu care ma întâlnesc la cursurile din companii unde cunosc oameni cu venituri mici dar absolut echilibrați și cu o mentalitate bogată precum și angajați cu salarii impresionante dar absolut rătăciți sau sugrumați de decizii financiare neinspirate.
După câteva mii de cursanți, pot spune că, paradoxal, numărul scris pe fluturașul de salariu contează destul de puțin în universul financiar al unei persoane. Același lucru e valabil și când vine vorba de cupluri. Sigur, nu e totuna să-ți intre în casă lunar 4.000 RON sau 10.000 RON însă, aș zice că există un factor mai important care trebuie luat în calcul – echlibrul cuplului.
Într-un articol anterior (https://adrian.asoltanie.com/tu-stii-cine-esti/) vorbeam despre cele 4 tipuri de personalitate financiară: Spenderul (Mâna Spartă), Saverul (Strâns la Pungă), Avoiderul (Inocentul) și Monk (Călugărul financiar). Observasem că fiecare are înclinații native, greu de schimbat în timp pentru că au legătură inclusiv cu elemente de biochimie internă a organismului persoanei cum ar fi nivelul a 3 hormoni care controlează majoritatea deciziilor: Serotonina – hormonul păacerii, Dopamina – hormonul recompensei și Oxitocina – hormonul relațiilor sociale.
În acest articol vorbim însă despre finanțele în cuplu. Relația unui individ cu banii săi este oricum complicată. Mai introducem în ecuație încă o persoană, cu valori, priorități și așteptări diferite și deja avem un cocktail interesant (ca să nu spun Molotov). Când mai apar și 1-2 copii, fitilul e deja aprins și încep focurile de artificii.
De ce vorbim la pereți?
Ți s-a întâmplat vreodata să-i spui partenerului un lucru luni de zile și să ai senzația că vorbești “la pereți” ca mai apoi să audă același lucru dintr-o altă sursă care are mai mult lipici? Cu toții facem acest lucru. Paradoxal, avem deseori urechile închise chiar față de cei mai apropiați nouă. Acesta este motivul pentru care, atunci când sunt invitat să țin cursuri în companii, solicit întotdeauna ca angajații să poată participa împreună cu partenerul de cuplu. Pentru că finanțele personale sunt un sport de echipă. Ajută foarte mult ca ambii jucători să afle împreuna regulile jocului.
De multe ori când doar unul dintre parteneri citește ceva interesant sau merge la un seminar, cam pe orice temă, se întoarce acasă foarte entuziasmat de lucrurile învățate și propune schimbări. Se lovește însă de sprânceana ridicată a partenerului care nu înțelege noua directie și nu doar că nu susține dar chiar subminează inițiativa. Astfel, ideile bune se pierd și toată lumea revine la obiceiurile dinainte.
Înțelege-mă să te înțeleg
Am descoperit acum câțiva ani un instrument extrem de util pentru înțelegerea comportamentului partenerului și de atunci îl folosesc mereu la cursul de finanțe în cuplu. E vorba despre testul de personalitate DISC, concept lansat de psihologul american William Moulton Marston. Între altele, Marston este și cel care a dezvoltat primul prototip al detectorului de minciuni, deci știe cum stă treaba cu adevărul și vrăjeala.
Când am completat prima dată acest chestionar împreună cu soția mea am avut multe momente de revelație amuzantă. Am înțeles de ce ei nu-i place schimbarea și orice vizită a unor musafiri are nevoie de un preaviz de o lună în scris. A înțeles și ea de ce eu mă grăbesc să iau decizii și să acționez înainte să am toate detaliile și, desigur, de multe ori o dau de gard. Am învâțat însâ, amandoi, cum să vorbim “pe limba celuilalt” și cum să abordăm lucrurile mai proactiv și nu reactiv.
Te invit să descarci gratuit de pe site-ul meu: www.adrian.asoltanie.com/gratuit o variantă de chestionar DISC pentru cuplu, cu o aplicabilitate în zona finanțelor personale și nu numai. Completează-l împreună cu partenerul de cuplu sau cu orice altă persoană cu care interacționezi frecvent: colegi de serviciu / șefi, prieteni apropiati, rude… Vei descoperi că există 4 tipuri de personalitate și fiecare are propriile particularități și necesită abordări specifice pentru o relație echilibrată.
Dominantul.
Este cel cu care toată lumea se chinuie să țina pasul. Pus pe acțiune și cu un ritm epuizant, dominantul este profilul conducătorului, orientat spre sarcini și obiective clare. Tot ce-i trebuie este o țintă și se descurcă el să ajungă acolo. Dacă mergeți cu mașina la festival la Untold el vrea să ajungeți repede în timp ce tu vrei să admiri valea Oltului, să bei o cafea la OMV pe malul lacului și să mânânci ceva bun la Sibiu. Partenerul cu un nivel DOMINANT înalt are tendința naturală de a domina mediul casnic. E direct, sincer și hotărât. E curajos și nu se teme să-și asume riscuri sau să facă acțiuni care să-l conducă spre scopul dorit. Dominantul funcționează cel mai bine într-un mediu provocator.
Dominantul răspunde la întrebarea CE? Când vorbești cu un Dominant, nu începe cu detalile că l-ai pierdut. Fă mai întâi un rezumat și apoi oferă detalii doar dacă ți le cere. Nefiind bun ascultător, este recomandabil să pui ideile în scris, concis, cu opțiuni și recomandări de acțiune.
Influentul.
El e sufletul și glumețul grupului. Persoanele cu un nivel INFLUENT înalt au tendința naturală de a dezvolta relații cu ceilalți. Sunt comunicativi, prietenoși, dezinvolți, extrovertiți și optimiști. Sunt motivatori entuziaști și caută colaborarea altora pentru a-și atinge scopurile. Influentul funcționează cel mai bine într-un mediu prietenos.
Răspunde la întrebarea CINE? Recomandările și testimonialele sunt apreciate de Influent pentru că acesta are nevoie să relaționeze cu alții, mai ales dacă îi apreciază. Îl convingi ușor dacă îi spui cine mai e implicat și cine crede că e o idee bună. De asemenea, are nevoie să vadă că proiectul e interesant și distractiv.
Statornicul.
E pâinea lui Dumnezeu însă încet până la exasperare. Te omoară cu amabilitatea lui și e mereu înțelegător și gata să te ajute. Partenerul cu un nivel STATORNIC înalt are tendința naturală de a coopera și a-i susține pe ceilalți. E răbdător, stabil, consecvent si de încredere. Firea lui plăcută și agreabilă îl face un excelent parteneri de echipă. Acest personaj funcționează cel mai bine într-un mediu armonios și susținător.
Statornicul răspunde la întrebarea CUM? Ca în “Cum vrei tu dragă…” AAAHHHH!!!! Fiind orientat spre detalii, Statornicul are nevoie să știe CUM se vor face lucrurile și cum îl afectează pe el. Pregătește-l înainte pentru evenuale schimbări, nu-i plac improvizațiile. Folosește un ton al vocii calm și un limbaj non-verbal lipsit de ambiguități.
Conștiinciosul
Cu toții avem nevoie de un contabil în viața noastră. Cineva bun cu cifrele, cu atenție la detalii, cu sisteme și proceduri. Ei bine, l-ai găsit! Partenerul cu un nivel CONȘTIINICIOS înalt este foarte concentrat să facă totul corect. De obicei este foarte atent la detalii și ii vine foarte ușor să respecte regulile. Caută mereu precizia și calitatea și drept urmare stabileste standarde înalte pentru el și ceilalți. Acest personaj funcționează cel mai bine într-un mediu structurat și riguros.
Constiinciosul răspunde la întrebarea DE CE? Fiind logic, organizat și precis, Conștiinciosul se opune schimbărilor dacă nu înțelege DE CE. Oferă-i motive raționale pentru acțiuni și decizii prin furnizarea de detalii bine susținute de studii, date și fapte. Sunt motivați de logică, nu de emoții și sentimente.
Se ne fie limpede
Ca să fie mai clar, să presupunem că vrei să-ți cumperi un telefon. Daca ești dominant, până termin eu de scris articolul l-ai cumpărat deja. Ai intrat pe primul site care îți vine în minte, ai dat comanda și diseara deja vorbești la noul tau gadget. Nu ai găsit cel mai bun preț, probabil nici nu ai ales modelul cel mai performant însă ai rezolvat problema.
Dacă ești Influent, întrebi doi-trei prieteni ce parere au și mergi pe încredere. Evident că ți-au povestit doar lucrurile bune dar, hei, ești parte din club acum! N-ai vrea să fii pe iPhone când gașca ta e pe Android sau, Doamne-ferește, invers.
Dacă ești Statornic, vei mai sta puțin și-ți trece. Telefonul actual e încă OK deși are ecranul crăpat și nu-i merge butonul de Home. Să înveți noi aplicații, să muți contacte, email-uri și poze… prea mult!
Dacă ești Conștiincios, ai creat deja un Excel cu o analiză detaliată, cu detalii tehnice, avantaje și dezavantaje. Câteva luni mai târziu încă citești review-uri, urmărești unboxing-uri și teste comparative. Apoi apare un nou model, mai adaugi o coloană în Excel și o iei de la capăt.
Echilibrul se naște din diferențe
Eu am o vorbă: “Într-un cuplu, dacă amândoi sunt la fel, unul e în plus.” Completând chestionarul vei descoperi că aveți zone în care punctajele voastre sunt apropiate. Asta înseamnă că acolo vedeți lucrurile în acelasi mod, în același ritm, din aceeași perspectivă, cu aceleași așteptări.
Partea fun este că rareori atragem în viața noastră parteneri similari. De obicei căutăm personalități care să ne completeze, ne dorim lucruri care ne lipsesc. Astfel, veți avea zone unde punctajele voastre sunt mai distanțate, separate de două sau mai multe linii, ca în exemplul de mai jos.
Ei bine, ai spune că acolo se află sămânța de scandal, motivul de ceartă plecat la mama. Într-adevăr, dacă nu sunt înțelese și gestionate corect, diferențele de viziune pot crea mult stress. Vă invit însă să apreciați TOCMAI aceste situații divergente. Acestea sunt cele care dau echilibru și forță relației voastre pe termen lung. Pentru că un Dominant are nevoie de un Conștiincios care să-i țină spatele și să citească contractul de credit până la capăt, inclusiv paragrafele scrise mic… Așa cum un Statornic are nevoie de un Influent care să mai iasă prin lume sau de un Dominant ca să-l scoată din zona de confort.
O echipă formată doar din portari sau din atacanți nu va ajunge niciodată campioana. E nevoie și de apărare și de atac pentru succes. Acest lucru e valabil și în cuplu daca vrei să câștigați jocul banilor voștri. “Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să mergi departe, mergi în echipă.”
Dacă ești interesat și de alte lecții de educație financiară de cuplu, îți recomand cursul „Dragă, unde-s banii?”:
Educația financiară e despre viață, nu despre bani.