|  Educatie financiara   |  5 soluții ca să ai mai mulți bani, chiar și-n România

5 soluții ca să ai mai mulți bani, chiar și-n România

„Am tăiat cheltuielile inutile din buget și tot nu-mi ajung banii. Cum fac să câștig mai mult?” „Mă uit în jurul meu și văd prieteni sau cunoscuți care câștigă mai mult, ce să fac?”

Aud deseori aceste întrebări la cursurile de educație financiară pe care le țin în companii. Fie că abia reușesc să-și acopere cheltuielile curente sau visează la achiziții și experiențe mai „consistente”, marea majoritate a oamenilor își dorește să câștige mai mult. Din păcate, soluțiile pe care le încearcă nu sunt cele mai potrivite și, de multe ori, sfârșesc într-o mare risipă de timp și energie, ba chiar cu cheltuieli și datorii mai mari decât înainte.

Am alcătuit, așadar, un ghid cu cinci soluții pentru creșterea veniturilor. Am luat în calcul factori precum resurse sau investiții necesare, gradul de risc și potențialul de câștig. Așa că, înainte să te apuci să faci cursuri de make-up artist, fotografie profesională sau masaj, înainte să-ți cumperi echipamente, consumabile și să cheltui bani pe site și promovare pe Facebook, iată câțiva pași de făcut în ordine firească:

  • Încercă să faci mai mulți bani la jobul actual

Eu îi spun „borcanul cu miere”. Din păcate, mulți angajați îl ignoră sau, mai rău, îl pun în pericol prin inițiativele lor individuale. Primul loc unde ar trebui să încerci să câștigi bani în plus este chiar jobul actual. Oricum îți consumă opt, nouă ore pe zi. Dacă poți să faci una-două ore suplimentare, să dezvolți un proiect nou sau să te implici în suportul altor colegi sau departamente pentru ceva bani în plus este excelent.

De exemplu, dacă lucrezi în vânzări, abordează mai mulți clienți, mai eficient. Dacă ai un job în logistică sau în achiziții, poți optimiza niște costuri sau procese. În alte departamente poți dezvolta proiecte suplimentare sau îți poți asuma rolul de trainer pentru angajații noi. Riscul e minim, la fel sunt și costurile. Dacă nu merge, te poți opri destul de simplu, fără pierderi. Dacă ești bun în domeniul tău, poate devii trainer in-house pentru noii angajați, seara sau în weekend. Vizibilitatea și poziționarea ta în companie vor crește și noi oportunități se vor deschide odată cu posibile creșteri de salariu. Companiile au mare nevoie de resurse umane de calitate, așa încât vorbește chiar azi cu managerul tău și oferă-ți experiența și entuziasmul pentru provocări noi. Un lider bun va ști să aprecieze propunerea ta.

Resurse & investiții necesare – minime spre zero
Risc – minim spre zero
Randament – potențial mare și poziționare excelentă în companie. Vei fi primul la o viitoare promovare și ultimul la o posibilă concediere.
Viteza de monetizare – mare

  • Fă inventarul resurselor pe care le ai deja în jurul tău

Privește în jurul tău. Fă un inventar al obiectelor pe care le poți valorifica. De la DSLR-uri și tablete la schiuri sau bicicleta cu care nu te-ai mai plimbat de trei ani, e posibil să descoperi sute de euro care stau și ruginesc aruncate în cutii sau debarale. O ocazie excelentă să le transformi în cash, să le vinzi pe net, în timp ce-ți faci și ordine în locuință.

Ai o mașină care ruginește în parcare? Închirieaz-o unui șofer ridesharing pentru patru-cinci de lei pe săptămână sau folosește-o chiar tu seara și în weekend pentru ceva bani în plus. Ai o cameră goală în apartament? Închiriaz-o unui prieten, coleg de serviciu sau unei rude care studiază în orașul tău. De ce să plătească aiurea chirie unui străin când ați putea să vă ajutați unul pe altul în vremurile astea? Am recomandat și am întâlnit la cursuri persoane care își închiriau spațiile libere nefolosite, de la camere de apartament, la mansarde de casă și până la curți cu gazon și grătar pentru mici petreceri private.

Ia o hârtie și un pix și fă-ți un inventar al resurselor materiale din jurul tău. S-ar putea să fii surprins.

Resurse & investiții necesare – minim spre zero
Risc – minim spre zero
Randament – mediu sau mare
Viteză de monetizare – medie sau mare

  • Scoate-ți la vânzare talentele și abilitățile

Poate ești bun la engleză sau te pricepi să cânți bine la pian; sunt mulți copii care doresc să învețe ceea ce tu știi. Dacă îți place să gătești, poti face niște videouri cu rețetele tale favorite. Ai un record personal sau o abilitate extraordinară? Ce-ai zice să o împărtășești și altora în cadrul unor cursuri sau seminarii. Cum ar fi să-ți spui povestea într-o carte sau într-un articol, care să te scoată din anonimat și să-ți deschidă uși nebănuite?

Sunt atât de multe nișe și oamenii caută cele mai ciudate experiențe, așa că e loc destul și pentru tine. Desigur, va fi nevoie să investești ceva timp în asta, seara sau la sfârșit de săptămână. Însă, odată realizate materialele, îți va fi mult mai ușor să le promovezi și vinzi.

Am un prieten pasionat de tehnică și IT. E foarte serios și meticulos și poate repara chiar orice. Așa se numește și site-ul lui: marianorice. Are anunțuri pe net cu reparații telecomenzi TV. La români, stricatul telecomenzii este dramă națională. M-am mirat că poți câștiga atâția bani din 25 de lei, cât costă să vină să ți-o repare. Mi-a zis că 95 la sută din telecomenzi nu merg, pentru că sunt pline de praf. Ajunge la adresă, desface telecomanda, o curăță cu grijă și în zece minute clientul își poate urmări emisiunea. Ce urmează însă, este extraordinar, pentru că de fiecare dată clientul îl roagă să se uite puțin și la laptopul care merge cam greu, la centrala care scoate un sunet ciudat sau la termostatul care s-a dereglat și trebuie reprogramat.

În primele zece minute a câștigat încrederea clientului și și-a dovedit expertiza. De fiecare dată a venit pentru câțiva zeci de lei și a plecat cu câteva sute. Cu siguranță ai și tu un talent sau o abilitate care pot fi monetizate. Întoarce așadar foaia de hârtie și scrie toate aceste resurse ignorate până acum.

Resurse & investiții necesare – minime spre zero
Risc – minim spre zero
Randament – mediu sau mare
Viteză de monetizare – medie

Ai 30% reducere la cursul MONEY & LIFE MASTERCLASS utilizând codul masterclass30

  • Fă bani din resursele altora

Trăim într-o nouă paradigmă culturală – Sharing Economy. Oamenii trec de la acumularea de obiecte la utilizarea lor mai eficientă și mai productivă. Uber și Airbnb, două concepte pe cât de simple pe atât de revoluționare confirmă faptul că utilizarea mai eficientă a resurselor deja existente este un nou curent.

Abilitatea de a face legătura între cei care au diverse resurse și cei care au nevoie de ele este extrem de valoroasă. Oamenii vor flexibilitate, libertate și eficiență. Dacă cea mai mare companie de taxi din lume n-are nicio mașină, iar Airbnb n-a construit niciun hotel, cu siguranță există nișe similare în care oamenii vor să share-uiască ce au și ce știu pentru câștiguri suplimentare.

De la intermediere și consultanță la platforme de învățare, oportunitățile online sunt infinite. Nu ai nevoie de clădire în centru ca să devii un hub de e-learning mondial. Nici nu trebuie să înființezi o Cameră de Comerț și Industrie ca să pui la un loc oferta unor producători deja existenți cu potențialii clienți. Nu ai nevoie să fii hotel de lux ca să devii platforma preferată pentru industria de nunți și botezuri unde clienții își pot găsi furnizorii de locații, catering, rochii, verighete, flori, fotografi… Investițiile și riscul sunt relativ mici, contează mai mult simțul pieței și al oportunităților de mix & match.

Îți poți ajuta rudele sau prietenii care au proprietăți imobiliare pe care nu le închiriază sau nu le valorifică din diverse motive și să câștigați împreună. Ai putea să te ocupi de consultanță imobiliară în weekend, când clienții au timp de vizionări. Ai prieteni care sunt foarte buni în domeniul lor, dar habar nu au de marketing online, de design sau vânzări și cărora le poți oferi servicii de consultanță. Poți să le faci un site? Lucrezi practic cu materialul clientului, fără angajați, stocuri, chirii și alte griji.

Resurse & investiții necesare – minime
Risc – minim spre zero
Randament – mediu sau mare
Viteză de monetizare – medie

  • Acumulează resurse și abilități noi

Abia după ce le-ai încercat pe primele patru îți recomand să te gândești la acumularea de resurse și abilități noi. Știu multe exemple de oameni care au făcut cursuri scumpe de fotografie, hairstyle sau make-up, și au și acum dulapurile pline de echipamente și consumabile profesionale expirate.

Rămâi în domeniul tău de expertiză sau măcar construiește pe fundația unui talent sau unei abilități pe care o ai deja. Dacă pasiunea ta e gătitul, încearcă să produci și să-ți vinzi la început brioșele coapte în cuptorul pe care îl ai deja, înainte să faci credit pentru mixere, tăvi și cuțite de chef. Când comenzile vor crește, poți să te gândești și la investiții. Ești pasionat de tuning auto? Lipește-te de un service existent, înainte să-ți faci firmă, să închiriezi o hală și s-o echipezi tu de la zero.

Caută deja clienți și încearcă întâi să închei niște vânzări – vor fi dovada faptului că ideea ta are potențial în piață. Acum cinci ani mă apucase febra să deschid o ciupercărie (după 15 ani de marketing și publicitate). Vreo șase luni am căutat hale, echipamente de climatizare, furnizori de compost, ambalaje… Visam deja listări în marile lanțuri de hipermarketuri. Din fericire, înainte să investesc primii 20 de mii de euro, mi-am lansat provocarea de a cumpăra două lădițe de ciuperci din piață și a le vinde cuiva, oricui. N-am reușit și atunci am înțeles cu doar o sută de lei că nu am ce să caut în acest domeniu.

Resurse & investiții necesare – mari
Risc – foarte mare
Randament – mediu spre mic
Viteză de monetizare – foarte mare

  • Evaluează-ți ideea de afaceri după aceste cinci criterii

Orice idee de venituri suplimentare ai avea, îți recomand mai întâi să o evaluezi în scris, după aceste criterii:

Resurse necesare – ce investiții de timp, umane, financiare sau materiale sunt necesare? Ce poți să împrumuți sau să share-uiești la început?

Potențialul real de câștig – este necesară o analiză serioasă, pentru că, de multe ori, ceea ce pare profitabil și sexi din afară e scump și frustrant pe dinăuntru. Alocă-ți șase luni să stai de vorbă cu oameni din domeniu, să analizezi piața și concurența.

Riscul – de la provocări legale (autorizații, controale, schimbarea de legislație) până la riscuri din piață, dependența de unul, doi angajați cheie, riscuri financiare sau personale, e important să ai o listă cât mai completă a acestor factori care îți pot distruge ideea.

Viteza de generare de venituri și profit – cât durează de la implementare până îți intră banii în cont?

Strategia de exit – înainte de a începe un business sau o investiție, recomand să-ți faci deja un plan de ieșire. Care e pragul unde te oprești din investit, dacă nu ies banii? Cât timp vei aloca acestei provocări? Ce faci dacă vrei pur și simplu sau ești obligat să te retragi? Puțină lume gândește procesul până la capăt și mulți ajung să se atașeze emoțional de o idee pierzătoare, care le consumă mulți ani și toți banii.

Toți ne dorim să câștigăm mai mult. Cu entuziasm și energie poți transforma o idee într-un business valoros și profitabil sau într-o gaură neagră aspiratoare de timp și bani. Adaugă un strop de răbdare și prevedere pentru a ajunge mai degrabă în prima categorie. Warren Buffett, omul de afaceri care a fost până în 2017 cel mai bogat om din lume, are o vorba înțeleaptă: „Nu testa niciodată adâncimea apei cu ambele picioare.”

Educația financiară e despre viață, nu e despre bani.

a

Everlead Theme.

457 BigBlue Street, NY 10013
(315) 5512-2579
everlead@mikado.com

    User registration

    Reset Password